Висвітлено механіко-технологічні властивості сільськогосподарських матеріалів, що є об'єктом дії на них засобів механізації в процесі виробництва сільськогосподарської продукції. Розглянуто методики визначення основних із них. Наведено показники властивостей, які дають змогу обґрунтувати основні параметри робочих органів і режимів роботи сільськогосподарських машин.

Дисципліна «Механіко-технологічні властивості сільськогосподарських матеріалів», з одного боку, базується на таких фундаментальних науках, як фізика, хімія, Вища математика, механіка матеріалів і конструкцій, а з іншого боку - є їх логічним розвитком і створює основу для вивчення багатьох профілюючих дисциплін. Система навчання полягає в читанні лекцій і підготовці лабораторних робіт. Обсяг курсу містить у собі 30 годин лекцій і 30 годин лабораторних робіт.

Метою нашого курсу є вивчення механіко-технологічних властивостей сільськогосподарських матеріалів як основи для ефективного використання та вдосконалення машин сільськогосподарського призначення.