Мета та завдання дисципліни

Мета навчальної дисципліни “Основи електропостачання” – набуття студентами необхідних знань та умінь щодо забезпечення надійності та ефективності роботи систем електропостачання АПК.

 Місце і роль дисципліни в системі підготовки фахівців

Навчальна дисципліна «Основи електропостачання» формує знання студентів з технології виробництва, передачі та розподілу електричної енергії. Основою цієї дисципліни є розділи вищої математики, ТОЕ, КВП з основами метрології, електричних машин.

 Завдання вивчення дисципліни.

Основним завданням вивчення дисципліни «Основи електропостачання» є підготовка фахівців для роботи в системі електропостачання в складі енергетичних служб по забезпеченню надійності та ефективності роботи систем електропостачання АПК.

Вимоги, щодо знань та умінь, набутих після вивчення дисципліни.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати:

- технологію виробництва, передачі та розподілу електричної енергії;

- будову, конструкцію і електричні схеми електроустановок систем електропостачання;

- режими роботи систем електропостачання та їх елементів;

- основні методи розрахунків параметрів і режимів електричних мереж та електроустановок.

вміти:

-         виконувати необхідні техніко – економічні розрахунки окремих елементів та систем електропостачання с.г. об’єктів;

-         аналізувати технічний стан та режими роботи систем електропостачання щодо їх відповідності нормативним вимогам;

-         визначити перспективні шляхи реконструкції та розвитку систем електропостачання.

Програмний матеріал дисципліни знаходить своє логічне продовження та розвиток у подальшому вивченні дисциплін: моделювання і оптимізація параметрів та режимів роботи енергетичних мереж, електрообладнання та системи контролю, управління і захисту енергетичних мереж, експлуатація систем енергопостачання, пристрої автоматики і телемеханіки систем енергопостачання сільського господарства, охорона праці в галузі (електробезпека), проектування систем енергопостачання сільського господарства.