Тематика дисципліни “Стратегічний менеджмент” пов’язана з вивченням дисциплін економічного профілю.

В сучасних умовах розвитку важливого значення набуває завдання досягнення організацією стабільного становища на ринку та зміцнення його конкурентних позицій. Його вирішення вимагає застосування системи управління, придатної для інноваційної, конкурентної та підприємницької реакцій на зміну в зовнішньому середовищі, що дозволяє керувати цими змінами на основі наукових методів їхнього передбачення, регулювання, пристосування до цілей організації. Такою системою є стратегічний менеджмент, що включає розробку і реалізацію стратегії організації, а також управління стратегічними проблемами. Мета стратегічного менеджменту полягає у забезпеченні організацією конкурентних переваг в поточному періоді та в довгостроковій перспективі. Він спрямований на пошук і реалізацію пріоритетів розвитку організації, підвищення її потенціалу, ступеня “готовності”, “вміння” та “здатності” адаптуватися до наявних умов.

Важливість питань, що розглядаються навчальною дисципліною, полягає в тому, що майбутньому менеджеру для обґрунтування прийняття управлінських рішень необхідно знати методологію стратегічного управління, володіти відповідними методами розробки та реалізації стратегії організації.

Навчальна дисципліна “Стратегічний менеджмент” належить до циклу нормативних професійно орієнтованих дисциплін за напрямом “Менеджмент” освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”.

Мета вивчення дисципліни “Стратегічний менеджмент” полягає в засвоєнні комплексу теоретичних знань та в оволодінні практичними навичками в галузі стратегічного менеджменту, інструментарієм та методикою розроблення стратегій розвитку для прийняття ефективних, обґрунтованих та перспективно орієнтованих стратегічних рішень у процесі управління діяльністю організації на ринку.

Предметом навчальної дисципліни є вивчення теоретичних концепцій стратегічного управління, методології та методик розробки і реалізації стратегії діяльності організації, система понять про принципи та моделі стратегічного управління в умовах перманентного – змінного зовнішнього середовища.

Об’єктом навчальної дисципліни є процес перспективного стратегічного управління діяльністю організації.

Основними завданнями, що мають бути вирішені в процесі викладання дисципліни, є теоретична підготовка студентів і формування у них навичок у сфері стратегічного менеджменту.

Результатом вивчення дисципліни є здобуття теоретичних знань і практичних навиків із стратегічного менеджменту, прикладна підготовка студентів і формування професійних компетенцій для їх застосування.