Біотехнологія – напрямок сучасної науки і техніки, основним завданням якого є використання живих організмів і біологічних процесів у виробництві.

Сьогодні до складу біотехнології входять промислова мікробіологія, технічна біохімія, генетична інженерія, клітинна інженерія. Сучасна біотехнологія характеризується використанням біологічних методів для боротьби з забрудненням довкілля, захисту рослин від шкідників та хвороб, виробництва цінних біологічно активних речовин (антибіотиків, ферментів, гормональних препаратів тощо).

Метою даного курсу є засвоєння теоретичних основ і формування відповідних навичок. Спеціальна частина дисципліни дає можливість оволодіти основними методами та навичками роботи з культурою рослин in vitro, отримання трансгенних рослин та рослин стійких до гербіцидів, хвороб, несприятливих умов навколишнього середовища, що необхідно для формування висококваліфікованих фахівців лісового господарства.

Завдання дисципліни полягає у виробленні у студентів навичок проектування біотехнологічних процесів шляхом збирання, якісного опрацювання та аналізу біотехнологічної інформації, експериментального освоєння методів роботи з різними біотехнологічними об’єктами в умовах лабораторії та під час навчальних практик в науково-дослідних установах.У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

- закономірності процесів диференціації та дедиференціації;

- основні методи біотехнології;

- закономірності росту та розвитку ізольованих клітин, тканин та рослин в умовах in vitro;

- основні принципові підходи генетичної інженерії;

- генетичну варіабельність клітин та сомаклональну мінливість.

вміти:

- організувати меристемну лабораторію та налагодити роботу по мікроклональному розмноженню;

- застосовувати в конкретних умовах виробництва найбільш досконалі та екологічно безпечні технології отримання та вирощування сільськогосподарських рослин;

- отримувати безвірусний посадковий матеріал;

- провести біохімічні дослідження рослин-регенерантів та соматичних гібридів і цибридів.