Хімія (аналітична, фізична і колоїдна) як навчальна дисципліна:

а) базується на знаннях з загальної та неорганічної хімії, фізики та математики та інтегрується з органічною, токсикологічною, фізичною та колоїдною та біологічною хіміями;

б) варіативна навчальна дисципліна "Аналітична хімія" є складовою циклу професійної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр", є базовою для вивчення таких спеціальних дисциплін як "Хімічна екологія", "Фізико-хімічні методи дослідження", та ін. та передбачає формування умінь застосування одержаних знань для вивчення спеціальних дисциплін та у професійній діяльності.

Опис дисципліни (зміст, цілі, структура): Метою викладання навчальної дисципліни «Хімія (аналітична, фізична і колоїдна)» є вивчення теоретичних основ головних методів хімічного аналізу, їх практичного використання, засвоєння фундаментальних знань в галузі аналітичної хімії, які складають основу для подальшого вивчення циклу хімічних дисциплін. Головними завданнями вивчення дисципліни Хімія (аналітична, фізична і колоїдна) є формування у студентів цілісної системи знань з аналітичної хімії, засвоєння принципів методів аналізу, використання аналітичних реагентів і аналітичних реакцій; формування навичок практичного застосування цих методів, вироблення уявлень про роль та мiсце кожного методу аналізу, критеріїв вибору методів аналізу певних об’єктів; пiдготовка до самостiйного виконання операцiй хiмiчного аналітичного експерименту. Вивчення дисципліни Аналітична хімія ставить за мету: · формування системних знань, що до проведення якісного, класичного кількісного аналізу неорганічних та органічних сполук; · одержання теоретичних відомостей про сутність хімічних та фізико-хімічних методів аналізу, практичне використання їх для ідентифікації та кількісного аналізу сполук; · ознайомлення з сучасними методами якісного та кількісного аналізу зурахуванням профілізації навчання; · вміння створити раціональній алгоритм ходу аналізу речовин відомого та невідомого складу; · оволодіти в достатньому обсязі практичними навичками виконання якісного, кількісного та інструментальних методів аналізу; · забезпечення теоретичної та практичної бази для подальшого вивчення дисциплін хімічного та біологічних циклів (наприклад, фізичної хімії, біологічної хімії, хімічної екології).

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні знати: 1. правила техніки роботи у аналітичній лабораторії; 2. основи якісного і кількісного аналізу; 3. якісні реакції на катіони та аніони; 4. способи усунення впливу сторонніх іонів; 5. способи розділення іонів у розчині при їх якісному чи кількісному визначенні; 6. теоретичні основи гравіметричного і титриметричного аналізу;

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні вміти: 7. використовуючи якісні реакції катіонів і аніонів, метод дробного та систематичного аналізу, здійснювати аналіз катіонів, аніонів та сухої речовини; 8. на основі фізико-хімічних властивостей речовин оцінювати можливість використання хімічних та фізико-хімічних методів аналізу для кількісного визначення речовин; 9. підбирати та готувати реактиви для проведення хімічного аналізу різних об’єктів; 10. використовуючи різні методи аналізу, проводити кількісний аналіз речовин, мінеральних добрив, сумішей, різних природних об’єктів з метою визначення їх кількісного складу, природи та забруднення; 11. проводити розрахунок результатів та помилок кількісного визначення; 12. розв’язувати розрахункові задачі з курсу аналітичної хімії. Зміст та структура: курс складається зі вступної частини і шести розділів: змістовий модуль 1. «предмет та завдання аналітичної хімії. якісний та кількісний хімічний аналіз; змістовий модуль 2. «застосування реакцій осадження та кислотно-основної взаємодії у якісному та кількісному аналізі»; змістовий модуль 3. «застосування окисно-відновних реакцій та реакцій комплексоутворення у якісному та кількісному аналізі» змістовий модуль 4. «хроматографічні методи в якісному та кількісному аналізі» змістовий модуль 5. «кількісний хімічний аналіз. гравіметрія» змістовий модуль 6. «кількісний хімічний аналіз. титриметрія»