Курс «Дистанційне зондування Землі» знайомить студентів з основами дистанційного зондування Землі (ДЗЗ), історією його розвитку, способами отримання інформації ДЗЗ, видами сенсорних систем і датчиків ДЗЗ; навчає аналізувати космічні  знімки, вибирати вид дистанційних даних з необхідним просторовим розрізненням відповідно до поставленого завдання; використовувати відкриті джерела для отримання даних ДЗЗ. 

В ході вивчення курсу студенти вивчають основи візуального дешифрування космічних знімків, класифікацію методів ДЗЗ та типи сенсорних систем і датчиків ДЗЗ низького, середнього та високого просторового розрізнення та їх застосування для вирішення різнопланових завдань лісового господарства. Вивчають можливості отримання безкоштовних даних з відкритих web-сайтів, порядок отримання комерційних даних ДЗЗ та формати їх даних. 

Велика увага приділяється як теоретичним основам ДЗЗ, так і практичним аспектам  обробки та застосування даних ДЗЗ з використанням сучасного програмного забезпечення. Навчання проводяться фахівцями «Кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі» в спеціально обладнаних комп'ютерних класах з використанням спеціально розроблених методичних матеріалів.